Comunitats Zapatistes

El primer projecte data de l’any 2000 al municipi de San Andrés Sacamch’en de los Pobres, amb la construcció de banys públics, al costat de les autoritats del Caracol d’Oventic. Després de realitzar una visita a Roberto Barrios, ens vam adonar de que era un dels llocs més necessitats d’infraestructures, ja que era un dels indrets més allunyats de la xarxa zapatista i el menys visitat per les ONG, i vam començar una col·laboració que duraria uns anys.

Allà es desenvolupà el projecte educatiu Semillita del Sol. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats catalanes i ajuntaments, el Fons Català de Cooperació, Universitats i escoles catalanes, diversos particulars i empreses privades. També s’ha donat suport a projectes de salut, de capacitació de xofers i a la construcció d’una cooperativa de distribució de mercaderies, entre altres.
Aquesta gran quantitat de projectes que vam dur a terme en diverses comunitats de la zona nord-zapatista va comportar que alguns catalans visquessin a Chiapas diversos períodes de temps entre els anys 2001 i 2007, per fer seguiment i capacitació dels projectes. A més, durant aquests anys, unes 190 persones van ser avalades i formades per La Garriga Societat Civil per fer la funció d’Observadors Civils per la Pau en diversos llocs de Chiapas.

El punt més intens d’aquesta col·laboració va ser l’agermanament de la Garriga amb el municipi autònom El Trabajo, que comportà el desplaçament d’unes quaranta persones a aquesta comunitat chiapanenca. També es van produir agermanaments escolars entre sis centres educatius de cinc poblacions catalanes amb sis escoles de comunitats zapatistes.
Per diferents motius, La Garriga Societat Civil ja no treballem directament amb les comunitats zapatistes, però sí a Chiapas amb el projecte actual Votan K’op.