La Garriga Societat Civil / La Garriga Guerrera

Informe “Crims contra la Humanitat al mar Egeu”, del Lesvos Legal Center

Us compartim part de l’informe de l’Equip d’Advocats “Lesvos Legal Center” (http://legalcentrelesvos.org/) del projecte d’acompanyament Legal on donem suport a la Illa de Lesvos. 

Tot i l’aclaparadora evidència d’expulsions col·lectives al mar Egeu, la resposta Nacional i Europea ha sigut desviar la mirada: ni tan sols s’ha intentat fer rendir comptes a les autoritats gregues responsables, i menys encara a altres actors públics i privats involucrats de forma directa o indirecta.

Això sí, la Comissió Europea ha elogiat les pràctiques violentes de “gestió de fronteres i migració” implementades a Grècia i hi ha donat el seu suport amb una important ajuda financera i material. 

En el context de la pandèmia del COVID-19 que ha impedit que Grècia portés a terme deportacions “oficials” a Turquia, les expulsions col·lectives han servit còmodament com una implementació no oficial de l’ “Acord UE-Turquia” i altres acords bilaterals de “readmissió” amb Turquia, que formen part de l’impuls d’externalització de fronteres. 

Si bé la violència sistemàtica al mar Egeu és escandalosa, també és el punt final d’un règim fronterer europeu deshumanitzant i punitiu que ha obstruït sistemàticament l’accés a el territori i el dret a l’asil: accelerant procediments, detencions, deportacions, militarització de fronteres i externalització mitjançant acords de dubtosa legalitat amb països tercers; així com enjudiciant els migrants i els actors solidaris. 

En aquest context, és important preguntar-se com serà la justícia per a les persones supervivents d’aquests crims, moltes de les quals experimenten un trauma psicològic continu i angoixa. La justícia ha d’incloure rutes legals i segures cap a Europa, així com desfinançar, desmilitaritzar i desmantellar el règim violent de fronteres europeu!!

Trobareu l’informe sencer a: http://legalcentrelesvos.org/wp-content/uploads/2021/02/Collective-Expulsions-in-the-Aegean-LCL-01.02.2021-1.pdf

Moltes gràcies per el vostre suport, seguim!