La Garriga Societat Civil / La Garriga Guerrera

Manifest per la Cultura

 

El passat 13 d’octubre várem ser invitades a compartir un espai de reflexió al concert de la Clara Peya al Patronat.  Vem considerar necessari realitzar un reclam de cara a la precarització de la cultura. Compartim amb vosaltres el manifest que vàrem presentar. 

“Agraïm moltíssim la invitació del grup.

Des de l’entitat La Garriga Societat Civil sempre ens hem posicionat a favor de l’educació, la cohesió social, la conscienciació política, el debat i el coneixement ja sigui en projectes solidaris de cooperació a milers de kilòmetres de distància, com en el nostre municipi. Avui aprofitem aquest espai que la companyia de Clara Peya ens ha ofert per reivindicar un tema que ens sembla fonamental i sobre el que volem interpel·lar-vos a tot i totes:  l’accés a la cultura.

La greu crisi econòmica de la qual no ens hem recuperat i el fet que les polítiques públiques dels últims anys s’hagin prioritzat altres àmbits implica que no s’estiguin dedicant prou recursos al sector cultural i de lleure.

Això no només ha implicat una fragilització del sector sinó que ha accentuat les desigualtats d’accés a la cultura en tots els seus aspectes: esdeveniments puntuals, educació, aprenentatge artístic, formació musical o lleure personal. Avui, gràcies a la iniciativa de l’equip de la Clara Peya han pogut venir algunes persones de manera gratuïta o amb reduccions, persones que, si no fos per aquest compromís personal, no haguessin vingut a aquest concert.

Ens preocupa aquesta situació ja que considerem que la cultura no és una opció.

Engloba aspectes fonamentals pel desenvolupament de les persones al llarg de les seves vides. La cultura és empatia, ens fa viatjar, ens ofereix mirades noves, ens connecta amb les nostres emocions i ens permet conèixer l’altre. És per aquest motiu que creiem que la cultura ha d’estar integrada en la vida quotidiana del conjunt de la ciutadania del nostre municipi.

Amb la legislatura recentment encetada, interpel·lem als responsables municipals a debatre les mancances i fixar un objectiu de futur en les prioritats i els nous camps en els quals han d’incidir les polítiques culturals de la Garriga.

Incrementar la dotació econòmica en els nous pressupostos municipals, estudiar una política de beques per a joves sense recursos econòmics. Contemplar la urgència de pal·liar la vulnerabilitat dels joves que queden exclosos en les activitats que s’organitzen en el poble.

Creiem que aquestes haurien de considerar la cultura com una eina clau pels següents reptes, disminuir les desigualtats entre els garriguencs i incrementar la cohesió social del nostre municipi

Perquè la cultura no és un luxe, és una necessitat.

Moltes gràcies.”