El cas d’Ayotzinapa és una brutal mostra de la impunitat diària que pateix la població mexicana, en un foc creuat entre l’Estat i els poderosos càrtels de la droga, que ha deixat un saldo de més de 120.000 morts en els últims vuit anys. La desaparició dels 43 normalistes la nit del 26 de setembre de 2014 és un episodi en la història recent que ensorra la sensació de seguretat que el president Enrique Peña Nieto ha volgut vendre amb la detenció de grans narcotraficants. Ara, els estudiants i mestres de Guerrero han esdevingut enemics del govern, en la seva incansable lluita per trobar els seus companys. Malgrat tot, el coratge i l’estoïcisme dels familiars dels desapareguts és un exemple de dignitat que ha recorregut el món sencer amb un clam: Vius se’ls van endur, vius els volem.
Després d’aconseguir el suport de l’Ajuntament de La Garriga i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per poder finançar el projecte, hem elaborat conjuntament amb la Directa i Llumull Accions audiovisuals una revista de vint pàgines i nou càpsules de vídeo que sintetitzen la lluita del poble de Guerrero (Mèxic). És el resultat d’un viatge efectuat el passat mes de febrer, en el qual vam poder accedir als municipis muntanyencs de Guerrero per entrevistar estudiants supervivents, familiars dels desapareguts i guerreristas en lluita que des de fa setmanes ocupen les seus dels ajuntaments.
La revista “Made in Mèxic, 43 Ayotzinapa“, editada per Llumull. Accions Audiovisuals i coordinada per Teresa Niubó, Francesc Parés i Fran Richart. Ha estat impresa i distribuïda per La Directa en 8.500 exemplars aquesta setmana. La revista és un document excepcional plena de valuosos i emotius testimonis que també van voler parlar davant una càmera per aconseguir, així, que el seu missatge arribés fora de les fronteres mexicanes.
Per altra banda, l’equip d’audiovisuals de la Directa ha treballat durant tres setmanes per a fer la postproducció de 9 càpsules d’entre dos i vint minuts de duració que sintetitzen la difícil situació que es viu ara al sudest mexicà. El 4 de maig es farà un acte públic de presentació de la revista i d’un DVD amb els vídeos a la seu del Fons Català de Cooperació, a la Rambla Santa Mònica 10 de Barcelona. Serà només cinc dies abans que una delegació de resistents d’Ayotzinapa visiti la capital catalana.