Chiapas és una de les regions més riques en recursos naturals de Mèxic i Centreamèrica, fet que propicia des de fa dècades una forta explotació de la zona per part de grans multinacionals estrangeres. Si a aquest fet s’hi suma el racisme que pateix la població indígena de la regió pel fet de partir d’unes tradicions històriques pròpies prèvies a les imposades amb la colonització, no és d’estranyar que Chiapas també sigui una de les regions del país més marginades i empobrides econòmicament. Aquest fet, però, ha propiciat que sigui precisament allà on hagin emergit grans exemples de transformació i organització social alternatius als models capitalistes hegemònics arreu del món.
Des del 2017, acompanyem l’escola de comunicació comunitària i popular Votan K’op. Basada a San Cristóbal de Las Casas – capital de Chiapas i embrió de la revolució zapatista -, busca fer de la comunicació una trinxera més de resistència. Mitjançant l’aprenentatge de tècniques audiovisuals, narratives i d’escriptura amb gent provinent de comunitats indígenes, l’escola Votan K’op apodera i demostra que les comunitats poden explicar per elles mateixes la realitat i problemàtiques en què es troben per denunciar així la vulneració sistemàtica de drets humans que pateixen.
Per altra banda, amb la voluntat de donar veu als estudiants de l’escola i fer arribar el projecte al conjunt de la ciutadania, hem produït el documental “Votan K’op, donde habita la palabra” aquest 2019. Se’n va fer l’estrena el passat mes novembre i es preveu presentar-lo a diferents esdeveniments i festivals. En podeu veure el tráiler aquí.